Festiwal miał na celu prezentację kulinarnego bogactwa polskiej żywności wytwarzanej w naturalny sposób oraz przetworów wykonanych według tradycyjnych przepisów. Królowały między innymi miody, sery, tradycyjne wędliny, które można było zakupić na stoiskach prosto od producentów.
W festiwalowej kuchni już od godziny 10.00 prym wiódł niezastąpiony Jerzy Nogal - kucharz z Telewizji Śniadaniowej TVP2 - oraz Krystyna Gierszewska, radna Gminy Pelplin oraz prezes Stowarzyszenia Kociewskie Forum Kobiet, którzy podczas specjalnego pokazu gotowania na żywo przywołali niezapomniane smaki dzieciństwa i przygotowali dla gości specjały kociewskie - zupę marchewkową tzw. śpsiywankę oraz ruchanki drożdżowe z mąki pszennej i eksperymentalnie ruchanki z mąki gryczanej.
W programie festiwalu nie zabrakło dużo muzyki. Wystąpił Zespół Folklorystyczny Gzuby z Pelplińskiej Dwójki ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Pelplinie, Zespół Pieśni i Tańca Gwiazdeczki z Ukrainy, młodzi wokaliści z gminy Pelplin, Zespół Folklorystyczny Olzanki z gminy Gorzyce. Całość uświetnił koncert zespołu Riverboat Ramblers Swing Orchestra oraz Biesiada Show - zespół Looka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?