MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ryby wędzone mogą być źródłem zakażenia pasożytami (nicieni...
fot. yelenayemchuk/123RF

Kto nie powinien jeść ryb? Przeciwskazaniem do ich spożycia jest nie tylko alergia na ryby. Uważać muszą osoby z dną moczanową i migrenowcy

Ryba wędzona

Ryby wędzone mogą być źródłem zakażenia pasożytami (nicieni i tasiemców) i drobnoustrojami chorobotwórczymi, dlatego nie są zalecane w diecie dzieci i ciężarnych. w procesie wędzenia ryby tracą wiele wartości odżywczych, jednocześnie wydzielają się substancje rakotwórcze (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – WWA), oraz inne szkodliwe związki.

Ryb wędzonych, ze względu na dużą zawartość soli, powinny także unikać osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, a ze względu na to, że są bogate w fosfor powinny jej unikać osoby z chorobami nerek.

Zobacz również

Tak bawiliście się na Rajdzie Dżentelmenów 2024. Poszukajcie się na zdjęciach

Tak bawiliście się na Rajdzie Dżentelmenów 2024. Poszukajcie się na zdjęciach

Uroczystość pierwszej komunii świętej w parafii św. Wojciecha.. Mamy zdjęcia

Uroczystość pierwszej komunii świętej w parafii św. Wojciecha.. Mamy zdjęcia

Polecamy

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Jak wakacyjny rejs, to tylko tam! Czekają na ciebie niezapomniane przygody

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz