Najsmaczniejsze polskie zupy domowe. Proste, smaczne i pożywne. Przepisy na tradycyjne polskie zupy. Rosół, barszcz, pomidorowa
ROSÓŁ
SKŁADNIKI:
- ok. 2 kg mięsa z kurczaka (skrzydełka, udka itd.),
- 300-350 g mięsa wołowego (szponder, antrykot lub oczko wołowe),
- jeśli lubisz - podroby: 10 serduszek i 5 żołądków kurzych lub zamiennie:
- 1 szyja indycza,
- 3 litry wody,
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 gałązki natki pietruszki, kawałek selera, pora, opcjonalnie liścia kapusty lub pomidor,
- przyprawy: 1 łyżka soli morskiej, 3-4 ziarenka ziela angielskiego (jeśli lubisz), ew. 1 liść laurowy, 4 całe ziarenka pieprzu, ewentualnie natka lubczyku.
WYKONANIE:
Mięs opłucz. Zalej zimną wodą. Posól i zagotuj. Kiedy wywar się zagotuje, zmniejsz ogień i zbierz z góry wywaru tak zwane szumy. Gotuj przez około półtorej godziny, rosół ma tylko lekko pyrkać, nie wrzeć.
Przygotuj warzywa: umyj je i obierz. Cebulę - jeśli chcesz, możesz nieco podprażyć na patelni dla wydobycia jej smaku.
Warzywa dodaj do wywaru, zagotuj, dodaj przyprawy. Gotuj jeszcze na małym ogniu przez 1-1,5 godziny. Podawaj z makaronem, marchewką pokrojoną w plasterki, kawałkami mięsa i natką pietruszki.
Smacznego!