MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu,...
fot. Jelena Jemczuk/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Ziemniaki i ryż

Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowują swój smak i wartość odżywczą. Wraz z upływem czasu przechowywania ziemniaki tracą swoją barwę i stają się twarde lub mają gumową konsystencję. W przypadku ryżu robi się twardy i zlepia się w jedną bryłę.

Niewłaściwe przechowywanie stwarza ryzyko rozwoju na powierzchni produktu bakterii Clostridium botulinum, która wydziela szkodliwy jad kiełbasiany.

Zatrucie nią jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ może wywołać botulizm dziecięcy, czyli chorobę objawiającą się nudnościami, wymiotami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem napięcia mięśniowego, dusznościami oraz trudnościami w oddawaniu moczu.

Zobacz również

Michał Bryl i Bartosz Łosiak z biletem na Igrzyska Olimpijskie w Paryżu

Michał Bryl i Bartosz Łosiak z biletem na Igrzyska Olimpijskie w Paryżu

Oświęcim drugi, Wadowice trzecie, w finale wojewódzkim "Patrol roku 2024"

Oświęcim drugi, Wadowice trzecie, w finale wojewódzkim "Patrol roku 2024"

Polecamy

Barbara Nowacka ciepło o nauczycielach. Ich zaangażowanie jest godne podziwu

Barbara Nowacka ciepło o nauczycielach. Ich zaangażowanie jest godne podziwu

Najsmaczniejszy napój ze spiżarni babci. Poznaj sposób na wyjątkowy sok porzeczkowy

Najsmaczniejszy napój ze spiżarni babci. Poznaj sposób na wyjątkowy sok porzeczkowy

Wolszczak w piżamie, a Przetakiewicz w prześwitach. Musisz zobaczyć stylizacje gwiazd

Wolszczak w piżamie, a Przetakiewicz w prześwitach. Musisz zobaczyć stylizacje gwiazd