Ile kosztuje olej rzepakowy? Ceny oleju
Ceny oleju rzepakowego szaleją już od kilku miesięcy. Na początku ub. roku za ten produkt płaciliśmy średnio około 7 zł, dziś grubo powyżej 10 zł. Dlaczego ten produkt drożeje szybciej niż inne?
- W ub. roku zbiory rzepaku w Polsce nie wypadły aż tak źle, były na normalnym poziomie. Ale w innych krajach, m.in. z powodu suszy, te zbiory były stosunkowo niskie. Generalnie jest mniej tego surowca na rynku światowym, wskutek czego jego cena wzrosła niemal dwukrotnie. Polskim producentom bardziej opłaca się sprzedawać go za granicę niż zaspakajać krajowe potrzeby. To przełożyło się na ceny produktów wytwarzanych z rzepaku i sprzedawanych w naszym kraju. Oczywiście, na ceny wpływają też inne czynniki, takie jak ceny energii, paliwa – tłumaczy Zbigniew Bukowski, ekspert ds. handlu detalicznego BCC.
Co podrożało? Ceny produktów spożywczych
Ceny wszystkich artykułów spożywczych w sklepach poszły w górę o prawie 18 proc. w stosunku do ub. roku. To poziom przewyższający inflację. Natomiast produkty tłuszczowe podrożały aż o 58,7 proc. – wynika z analizy "Indeks cen w sklepach detalicznych", przeprowadzonej w styczniu przez UCE Research, Hiper - Com Poland i Grupę AdRetail (badano 36 tys. cen detalicznych w dyskontach, hipermarketach, supermarketach, sieciach convenience i cash&carry, działających w 16 województwach). Analitycy stwierdzili też, że wzrost cen dotyczy każdej z 12 analizowanych kategorii. W ub. roku, choć drożyzna postępowała, to jednak ceny niektórych kategorii produktów stały w miejscu lub spadały.
Ceny karmy dla psów i kotów
Indeks dostarcza znacznie więcej, niestety pesymistycznych, wiadomości – głównie dla właścicieli zwierząt domowych. Średnio o 47,6 proc. podrożały produkty z kategorii “inne” - to druga po tłuszczach kategoria z najwyższymi cenami w styczniu. Można do niej zaliczyć karmę dla psów (wzrost cen wyniósł 58,1 proc.) i dla kotów (ceny poszybowały o 41,3 proc.).
Ceny mięsa
Po karmie dla zwierząt, następne na liście jest mięso. Ceny wołowiny poszły w górę o 34,7 proc., drobiu o 28,6 proc. i co ciekawe, wieprzowiny jedynie o 0,4 proc.
Ceny sera, ceny warzyw i owoców
Niewiele mniejsze podwyżki (na poziomie 23 proc.) odnotowano w stosunku do produktów nabiałowych. Wśród nich najbardziej podrożał ser żółty – o 34,7 proc. Kolejne w zestawieniu najbardziej drożejących produktów są warzywa i owoce (wzrost cen całej kategorii wyniósł 13,6 proc.), ale spójrzmy na poszczególne produkty. Najbardziej podrożała kapusta (wzrost cen wyniósł aż 61,1 proc.). Następne są: cebula (32,4 proc.) i marchew (25,1 proc.). Z owoców najwyższy wzrost cen dotyczył mandarynek (44,3 proc.), winogron (19,7 proc.), pomarańczy (12,4 proc.). Z raportu dowiadujemy się też, że ceny jabłek spadły o 25,6 proc.
Ceny chleba
W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć pieczywa, które średnio podrożało o 11,4 proc.
Eksperci powtarzają, że ceny produktów spożywczych rosną, bo rosną koszty produkcji i transportu towarów, poza tym nie zmniejszają się ceny surowców. Do tego wiele sklepów w styczniu podniosło ceny, żeby na początku lutego je obniżyć. W ten sposób właściciele chcieli się zabezpieczyć przed wprowadzeniem zerowego VAT-u na żywność.
Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?