Najdroższą pizzę w Polsce zjesz w Redzie
Popularne margheritę, capriciosę czy salami możemy zjeść niemalże w każdej restauracji. Jednak ta redzka pizzeria charakteryzuje się tym, że w swojej ofercie ma coś wyjątkowego - ekskluzywną pizzę, za którą zapłacimy ... 799 zł. Postanowił ją skosztować Krystian Sawicki, czyli popularny youtuber znany jako Mr Kryha. W swoich mediach społecznościowych podzielił się wrażeniami z wizyty w Redzie w Casa di Paolo.
- Kryha przyjacielu, zobacz, czy to złoto oddaje - mówi na filmiku pizzerman.
Włoska pizza sporządzana w Redzie przy ul. Topolowej charakteryzuje się takimi składnikami jak: czarna truflą świeżo tarta, kawior z syberyjskiego jesiotra, homar gotowany w białym winie oraz jadalne złoto.
ZOBACZ TEŻ: Najlepsza pizzeria w Wejherowie według opinii internautów w Google
- Trufla ma taki delikatny, orzechowo-ziemisty smak. Kawior słodko-słonawy, posmak morza. Homar fajnie tak ugotowany, sprężysty. Pizza ma bardzo cienkie ciasto, barwione na czarny kolor — opowiada o daniu Mr Kryha.
Najdroższa pizza w Polsce z luksusowymi składnikami przygotowywana jest tylko na specjalne zamówienie z wyprzedzeniem.
- To jest taka ciekawostka kulinarna, którą chcieliśmy stworzyć razem z Krychą. Naszą inspiracją było to, że jeszcze nikt tego wcześniej nie zrobił w Polsce - mówi w rozmowie z "Dziennikiem Bałtyckim" właściciel pizzeri, który przedstawia się jako Wujek Paolo. - Nie spodziewaliśmy się, że wzbudzi to takie duże zainteresowanie. To miała być taka wiralowa, ciekawa rzecz związana z Międzynarodowym Dniem Pizzy. Ale cieszymy się, że to tak wyszło.
Wpływ na tak wysoką cenę mają oczywiście składniki znajdujące się w pizzy.
- Uważam, że ta pizza jest taką ciekawostką. Jeżeli kogoś stać, to fajnie w życiu coś takiego spróbować. Jest to połączenie mega drogich i unikalnych produktów - tłumaczy właściciel.
Najdroższa pizza na świecie
Wprawdzie cena pizzy za blisko 800 zł może zwalić z nóg, jednak ten włoski placek przygotowywany w Redzie kosztuje "grosze" w porównaniu z tym popularnym daniem serwowanym w jednej z restauracji w Salerno we Włoszech. Pizza tam kosztuje aż 12 tys. dolarów, czyli ponad 53 tys. zł. Jak i ta przygotowywana w Redzie, włoska pizza również zawiera luksusowe składniki. Są to m.in. kawior w trzech rodzajach, homar oraz rzadkie odmiany krewetek i mozzarella. Natomiast ciasto przed produkcją leżakuje 72 godziny. Danie serwowane jest z drogimi alkoholami - koniakiem i szampanem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?